[WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Dział dla majsterkowiczów

Moderatorzy: piotrK, sagitta

przem312
Posty: 61
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:52
Imię: Przemek
Lokalizacja: Zabrze

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: przem312 » 24 maja 2012, o 11:58

Nie tyle chodzi o FETa, co wspólną masę. W przypadku zwarcia +12 do Gnd narobisz sporo smrodu i spalisz układ sterujący. A, jeśli nie ograniczysz prądu przekaźnika, o zwarcie przy normalnej pracy nie trudno. Podaj mi model przekaźnika, dobiorę ci rezystor.

Możesz też na wyjściu sterującym mikroprocesora zamontować zabezpieczenie w postaci diod shottky'ego w ten sposób:
Obrazek (wycięte z innego mojego projektu) +ograniczający prąd (~100 omów) od strony mikroprocesora. Zabezpieczenie średnie, ale zawsze lepsze niż jego brak. W tym wypadku zadziała ci zabezpieczenie ATXa, a nie spali się Atmega.
Inna sprawa: to co dostajesz w tym momencie z LM 35 może mieć mało wspólnego z temperaturą faktyczną. (Piszę może, ale wcale nie musi). Po pierwsze: nie wiem czy (jak) wzmacniasz sygnał napięciowy z niego, ale jeśli tego nie robisz to na wyjściu otrzymujesz przy 20stopniach ~2V (nie pamiętam ile, dawno ich nie używałem). Napięcie referencyjne masz 5V co oznacza, że ograniczasz dokładność pomiaru do 6 bitów. O ile w twoim przypadku to może być wystarczające (czy masz pół stopnia mniej czy więcej to ci lotto), o tyle w przypadku wykorzystania komercyjnego projektu (a to potem łatwo przychodzi :) ) Trafisz na ludzi, dla których to będzie za mało. Na twoim miejscu zrobiłbym tam wzmacniacz o wzmocnieniu 2,5 np na TL072. W obudowie masz akurat dwa wzmacniacze więc powinno ci wystarczyć :)

Jakbyś miał jakieś pytania to pisz, na elektronice znam się zdecydowanie lepiej niż na akwarystyce :)

Kuro
Posty: 248
Rejestracja: 1 gru 2009, o 18:31
Imię: Arek

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: Kuro » 24 maja 2012, o 17:16

Przekaźnik, jakiego używam na chwilę obecną to HF115F 12VDC-8A 250VAC ;) Nie tyle bym prosił o dobranie mi rezystorka, co podpowiedź, jak to zrobić ;P

Co do LM'a, to szczerze powiedziawszy trochę mi się już na jego temat udało zapomnieć... Powiem jedynie, że na wyjściu stosuję filtr podpatrzony z tego linka: http://www.nofossil.org/index.php?choice=sensors/lm35" onclick="window.open(this.href);return false; . A z tą dokładnością... to powiem szczerze, że nie jest wcale najgorzej ;) Porównywałem wyniki z termometrami klasycznymi i są podobne ;). Na chwilę obecną, zainwestowałem w Czujnik DS18b20, o którym chyba wcześniej rozmawiałem ze spy ;P W sumie, konstrukcja prostsza, mniejszy problem z zakłóceniami na przewodzie i dokładność nieco większa ;) :) Inwestuję teraz w ogóle w Atmegę32 i będę próbował robić drugą wersję tego sterownika z pamięcią i zliczaniem czasu bateryjnym;) Na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestie - zwłaszcza te o izolacji i ograniczaniu prądu na przekaźnikach;)

przem312
Posty: 61
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:52
Imię: Przemek
Lokalizacja: Zabrze

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: przem312 » 24 maja 2012, o 23:16

Jeśli chodzi o dobór, to sprawa nie jest trudna-w nocie katalogowej http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 15F-T.html masz tabelę z drop-in/drop-out voltage oraz przyjętą rezystancją cewki. Dobierasz rezystor tak, żeby pozostały spadek napięcia odłożył się na nim :) (żeby być bardziej precyzyjnym uwzględnij rezystancje przewodzenia MOSFETa RDSON-nie widziałem noty a nie mam dzisiaj siły jej przeglądać :) ) w ten sposób znacząco obniżysz prąd cewki i pozwolisz jej pracować dłużej :) Ale uwaga, policz moc wydzielaną na rezystorze żebyś nie zagotował go. Co do DS18B20 następnym razem nie inwestuj, tylko albo wal do mnie albo zamów bezpośrednio z sampli ze strony maxim-ic.com. Bo to droga zabawka. Ich zasadniczym minusem jest rozmiar kodu do ich obsługi-nie wiem w jakim języku programujesz mikrokontroler.
Jeśli chodzi o zegar RTC to polecam http://lispol.com/p/1049/Uk%C5%82ad%20s ... RTC,%20SMD . Prosta procedura (biblioteki znajdziesz spokojnie) a przede wszystkim tani. A źródło bateryjne robisz na dwóch diodach shottky'ego.
Przewidujesz PH-metr i obsługę elektrozaworu do CO2?

Kuro
Posty: 248
Rejestracja: 1 gru 2009, o 18:31
Imię: Arek

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: Kuro » 24 maja 2012, o 23:57

Dzięki za opis co i jak z tym rezystorem ;) Jak znajdę chwilę, to pomyślę nad tym ;)

Jeśli o maxim'a chodzi - raz już próbowałem od nich elektronikę zamówić z sampli... no, niestety nie dotarło ;)

Co do języka: ANSI C preferuję :) Jakiś taki bardziej logiczny ten język jest dla mnie niż Bascom ;)
Na temat kodu się nie wypowiem, bo jeszcze nie wiem, ale po tym, jak udało mi się całkiem zgrabnie okiełznać TWI, myślałem że 1-wire będzie mniej 'skomplikowany' :P

Akrutalnie mam zmontowany eeprom 24c64 i DS1307 RTC - opanowany i działa jedno i drugie ;) Choć fakt, cena jest niewspółmiernie większa od tego, co podałeś ;) Jak mi się spalą / zużyję, te dwa RTC, to spróbuję z Twoją propozycją ;)

Co do pH-metru i elektrozaworu - nie ukrywam, że chciałbym obsługę tych elementów wprowadzić. Póki co, koszt czujnika pH jest dla mnie za wysoki... a elektrozaworu nie będę obsługiwał, bo nawet butli nie mam ;d Ale wydaje mi się, że z czujnikiem pH nie powinno być wcale tak ciężko - wręcz adekwatnie do tego LM'a z tego co się naczytałem. A elektrozawór (rozumiem, że ten wynalazek ma tylko dwa stany: otwarty i zamkniety), to raczej bez problemu można przełączać na przekaźniku obstawiam ;P

Masz jakieś propozycje ? :)

Awatar użytkownika
wesoly
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2012, o 11:08
Imię: Mateusz

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: wesoly » 22 cze 2013, o 18:36

hmm... temat umarł? Kuro jak Ci tam idzie składanie tego ustrojstwa bo rok zastoju masz :>

Kuro
Posty: 248
Rejestracja: 1 gru 2009, o 18:31
Imię: Arek

Re: [WIP] Sterownik akwarium DIY - powoli do celu

Post autor: Kuro » 22 cze 2013, o 22:14

Hm, no fakt, dawno już nie poruszałem tutaj wątku tego... Niestety uczelnia zżera cały mój czas, niedawno broniłem swojej inżynierki której niestety w zaciszu domowym robić nie mogłem, a potem żyłem z dnia na dzień, robiąc zegarek elektroniczny na wyświetlaczach 7-segmentowych, co mnie też pochłonęło w pełni ;)

Niemniej dalej uczę się elektroniki i się rozwijam, niestety projekt sterownika jest w zastoju ;)

To, co do tej pory zrobiłem - czyli cały sterowniczek w obudowie z urządzeniami 'peryferyjnymi' cały czas mi się przydaje do czegoś ;) Czasem muszę włączyć wentylator w terra, czasem potrzebuję wytrawić jakąś płytkę - zastosowań jest miliard, i to nie tylko akwarystycznych jak widać ;D

Jednak plan dalej kwitnie w mojej głowie i czeka na realizację.
Aktualnie planuję stworzyć od zera akwarium własnoręcznie, które będzie miało ten sterownik 'zespolony'.

Konkretnie to planuję podzielić ten sterownik na 2 bądź 3 oddzielne 'układy'
1. Panel operatora - Wyświetlacz + przyciski + najprawdopodobniej jakiś układ wprowadzający komunikację z układem nr 2 np po I2C, CAN, rs232

2. Urządzenie sterujące - stanowiące główną jednostkę 'decyzyjną', w niej będzie prowadzone liczenie czasu, weryfikacja różnych informacji z czujników i wystawianie sterowania w odpowiednie miejsca

3. 'yntelygentny' Panel zasilający - Kilka gniazdek 230VAC sterowanymi przekaźnikami - pozwoli na szybką wymianę urządzeń którymi się steruje... i nie trzeba będzie ciąć żadnych kabelków :D. Do tego na podobnej zasadzie działające gniazda +12VDC i +5VDC. Każde z gniazd AC i DC będzie można sterować zarówno ręcznie (po przełączeniu switcha) lub właśnie z poziomu urządzenia sterującego.

Ale... na razie to w strefie marzeń, najtańsze gniazdka 'iskrobezpieczne' a raczej 'z klapką' kosztują 10zł/szt a chciałbym tak z 4 takie mieć, nie liczę już kosztu przekaźników, ani kontrolerów które pozwolą na rozdzielenie funkcji w ten sposób i umożliwienie komunikacji między każdym modułem za pomocą jednego przewodu, a nie wiązki kilkunastu ;)

Na szczęście podjąłem pracę, i jak się zawezmę, to bez problemu sprzęt uda mi się skombinować, tylko teraz także zaczynam swoją pracę magisterską niedługo robić, więc... czasu będzie mało ;)

Tu macie link do raportu który przygotowałem na uczelnię, coby mi dali 'łatwą zalkę' z jednego przedmiotu - dobre podsumowanie pierwszej wersji tego sterownika z prawdopodobnie... czytelniejszym opisem :)
https://docs.google.com/file/d/0B0OTxsi ... sp=sharing

ODPOWIEDZ